Barkod Okuyucu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

haber

Bildiğimiz gibi içinde bilgi barındıran karaketlerin elektronik aletler tarafından algılanabilir hale gelmesine biz barkod adını veriyoruz. Alışveriş yaparken muhakkak denk gelip gördüğümüz bu barkodlar sıralı çizgiler şeklinde sıralı ve boşlukludur. Bu çizgiler ve boşluklar barkodu oluşturmaktadır.

Bir zamanlar yalnızca sıralı çizgiler halinde oluşturulmuş olan bu barkodlar zaman ilerledikçe iki boyutlu bir hal almaya başlamıştır. Kare kod barkodu, noktalı barkod olarak da şu an günümüzde görebilmemiz mevcuttur. Barkodların bütününü oluşturan bir başlangıcı ve sonu vardır. Başlangıç ve bitiş arasındaki karakterler barkodun sol yan ve sağ yanlarını okumaktadır.

Her ürün için farklı barkod sembolleri olmak zorundadır. Her biri için ayrı ayrı başlangıç ve bitiş karakteri bulunmaktadır. Barkodların altında ve üstünde bulunan sıralı çizgiler barkod okuyucu kullanımı sırasında altına veya üstüne çıkmamasını önlemiş olur. Bu sayede yanlış okumalar gerçekleşmemiş olur. Bir diğer ayrıntı ise; kontrol karakteridir. Barkodun içinde bulunan veriler vardır. Kontrol karakteri ise bu barkodların içine yer alan verilerdir. Kontrol karakteri her barkod çeşidinde farklı yöntemler ile hesaplanır durumdadır.

Ürün takiplerinde, ürünlerin stok yönetimlerinde oldukça verim ve titizlik gerektiren durumları basitleştiren bu barkodlar, doğru ve hızlı bilgi girişine oldukça kolaylık sağlamış ve kullanılması kaçınılmaz bir duruma gelmiştir.

Barkod Okuyucu Seçimi

Her işletmenin farklı barkod okuyucu seçimi yapabilmesi mümkündür. Ürünlere ait olan barkod okuyucunun görmüş olduğu çizgileri oluşturan bu barkodlar düzgün bir şekilde işlem takibinin yapılabilmesi için yazarkasalar ve bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilir.

Barkod Okuyucular

İçerisinde optik bir ışık bulunduran bu barkod okuyucular makinalar ışık sayesinde farklı model de, genişlikte ve çizgilerde olan sembolleri analiz edip, algılamış olduğu bilgiyi bir iletim vasıtasıyla farklı sistemlere aktarma rolüne sahip okuyuculardır. Gözle görülebilir bir ışık ile ürünün üzerine getirilir, sıralı olan bu çizgiler bu ışığı adeta içine çekerler. Arada bulunan boşluklar ise ışığı geri yansıtmaya yarar. Geri yansıyan bu ışıkta tarayıcı tarafına geri ulaşmış olur. Tarayıcıdan sonra ise elektrik akımı ile bir denetimciye ulaşmasına, bilgisayara, yazarkasaya veya uygun olan başka bir sistem aracına aktarımı sağlanmış olur.

Barkod Okuyucu Çeşitleri

İdeal okuyucular arasında sayılmış olan barkod okuyucu çeşitleri aşağıdaki gibidir.

* CCD Barkod Okuyucular
* Lazer Barkod Okuyucular
* Karekod Barkod Okuyucular (2D)
* Imager Barkod Okuyucular* Çok Yönlü Barkod Okuyucular
* Kablosuz Barkod Okuyucularf

Bize Ulaşın : +90 212 652 25 50