Barkod Sistemleri Nedir? Nerelerde Kullanılır?

haber

Barkod sistemleri, işletmelerin bünyesinde barındırdığı pek çok bilgiyi tek bir kod üzerinden takip etmelerine yarayan; aynı zamanda hem verimlilik hem de üretkenlik arttırımına yardımcı olan bir sistemler bütünüdür. Mali olarak bir ederi olan her ürünün üzerinde etiket olarak ya da ambalajına kodlanmış şekilde bulunan barkodlar, hepimizin bildiği üzere birbirine paralel olarak yan yana getirilmiş çizgilerin bütünü haline verilen isimdir.

İşletmelerin kullandıkları barkod sistemleri sayesinde ürünlerin satış aşamasında, stok kontrolü aşamasında vb. aşamalarda oldukça kolaylıklar sağlanmaktadır. Özellikle bir ürünün kasada satışı gerçekleştirilirken barkod okuyucu teknolojiler sayesinde ödeme kısmı net bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Zaman kaybından kurtulunmasına yardımcı olan bu sistem aynı zamanda stok adetlerinin de doğru olarak hesaplanmasına olanak tanımaktadır. Bununla birlikte ürün takibi yapılması sürecinde, banka işlemleri sürecinde, ürünün satış fiyatlarının şeffaflıkla gösterilebilmesinde, ne kadar kâr edilip ne kadar zarar edildiğinin açıkça belirlenebilmesinde, fatura takibinde vb. süreçlerde barkodlar oldukça işe yarar olmaktadırlar.

Barkod Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

  • Perakende satış işlemleri
  • Depolama ve sevkiyat süreçleri
  • Parklar ve otoyol geçişleri
  • Demirbaş kontrolleri
  • Kalite kontrolleri
  • Fatura ödeme merkezleri
  • Elektronik ticaret süreçleri
  • Sağlık sektörü
  • İhracat süreçleri

Gibi örneklendirilebilecek daha pek çok alanda işleri kolaylaştırmak adına barkod sistemlerinden çok sık faydalanılmaktadır. Hatta barkod sistemleri sayesinde bu işler de bir düzen içerisine sokulabilmektedir denilebilir.

En Çok Kullanılan Barkod Sistemleri Nelerdir?

UPC-A

UPC-E

RSS-14

EAN 13

EAN 128

KOD 39

KOD 93

USPS IMB

QR kod (2D barkod kategorisi içindedir)

Barkod Sistemlerinin Üreticiye Faydaları Nelerdir?

Dünyanın her yerinde yerleşmiş standart bir barkod sistemi bulunduğundan, her bölgeden rahatlıkla barkod takibi yapılabilmekte ve ortak kontrol sistemi sayesinde hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Aynı zamanda üreticiler için bir başka faydası da sistem içerisinde ürünlerin hangi alanlarda daha çok alıcısı olduğu veya hangi bölgede daha çok kazanç elde edilebildiği gibi kısımlar da barkod sistemleri avantajları sayesinde belirlenebilir.

Barkod Sistemlerinin Tüketiciye Faydaları Nelerdir?

Tüketici açısından barkod sistemleri; ürünün menşeinin, kullanım bilgilerinin, cinsinin vb. özelliklerinin ne olduğunun bilinmesi açısından oldukça faydalı olmaktadır. Tüketiciler bir ürünün barkod numaralarını kullanarak nerede bulabileceğini ya da daha uygun fiyata nereden temin edebileceğini ayarlayabilmektedir.

Bize Ulaşın : +90 212 652 25 50